Merthal

Informatie

Alle informatie over de verhuur en de kleurrijke geschiedenis van de Mèrthal treft u hier aan. De Mèrthal wordt beheerd door een Stichting, de bestuurssamenstelling en de taken van de leden staan hier vermeld.

Dé evenementenhal in Horst aan de Maas

Geschiedenis

Een impressie van de Merthal voor de verbouwing

We schrijven de dertiger jaren van de vorige eeuw als de behoefte aan een overdekte veemarkhal in Horst groot is. De opdracht werd verstrekt aan de bekende architect Peutz , die ook het glaspaleis in Heerlen ontwierp. Op 22 september 1937 werd de eerste steen gelegd door burgemeester van Grunsven; de basis voor een gebouw, dat nog vele bestemmingen zou krijgen.  

Het oorlogsgeweld ging niet voorbij aan de veemarkthal. Een flinke schade was toegebracht (maar liefst 9.000 gulden). De Lambertuskerk werd echter totaal verwoest aan het einde van de oorlog, waarna de Merthal werd ingericht als noodkerk.

Vervolgens werd de hal voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo werd de veemarkthal jarenlang verhuurd aan machinefabriek van de Munckhof en in 1969 werd het gebouw  geschikt gemaakt als sporthal. Eerst dan kreeg de hal de naam MERTHAL.

Het organiseren van grote evenementen behoorde vanaf dat moment tot de mogelijkheden. In deze was vooral carnavalsvereniging d`n Dreumel een pionier. Diverse verenigingen volgden met uiteenlopende activiteiten zoals Beierse avonden, popconcerten, carnavalsgebeuren enz.  

Na 2000 werden het spannende tijden voor de Merthal. Het "platgooien" van de Merthal was een van de mogelijkheden in de plannen. In 2002 resulteerde dit in diverse acties en tegenacties. Landelijke  bekendheid kreeg de T-shirt actie van de Heideroosjes "de Merthal mot blieve".

Op 18 maart 2003 besloot de Gemeenteraad van Horst  om de Merthal te gaan renoveren. Dit besluit resulteerde uiteindelijk in een complete renovatie van de Merthal waarmee de functionaliteit van de Merthal drastisch verbeterd werd. Op 16 september 2005 werd de gerenoveerde Merthal geopend door de Gouverneur van de provincie Limburg, de heer Frissen.

Dit bestand is van het type pdf (Acrobat Reader document)  Historisch overzicht (samenvatting) (39,60 KB)
Dit bestand is van het type pdf (Acrobat Reader document)  Historisch overzicht (104,55 KB)